* deze pagina is geoptimaliseerd voor weergave op mobiele telefoon.

Welkom in de wereld van Bourbon.

Gaaf! Je staat aan het begin van een prachtige reis door het whiskylandschap. De Whisky Academie doet niets liever dan mensen nieuwe smaken laten ontdekken. We zijn vereerd jou hierbij te mogen helpen!

Voor we het over de whisky gaan hebben willen we je een paar tips meegeven om het maximale uit jouw proeverij te halen.

Drink je whisky zoals jij er het meest van geniet

De enige juiste manier van whisky drinken is de manier waarop jij er het meest van geniet. Het is tenslotte jouw whisky! Laat je dus niet gek maken door mensen die zeggen dat iets ‘moet’.

EEN OPMERKING OVER HET GLAS

Idealiter kan je de kleur van de drank goed zien en loopt de hals taps toe. Zo blijft de geur van de drank goed gevangen in het glas. Een Glencairn-glas is hiervoor erg geschikt, maar overweeg ook eens een klein wijnglas, of een cognacglaasje.

DE VIJF BASISSMAKEN

Zoet staat voor suiker. Suiker staat voor energie. Evolutionair gezien is het dus niet gek dat we van zoetigheid houden. Daarom is laagdrempelige whisky vaak zoet en zacht. De andere basissmaken hebben vaak een prominentere plek in complexere, uitdagendere whisky.

Bij whisky zal je niet snel aan een zure smaak denken. Toch begint elke whisky als een zuur bier. Tijdens de fermentatie worden alle suikers namelijk omgezet in alcohol en bijproducten, zoals melkzuur. Na het destilleren blijft weinig van de zure smaak over, maar ook eiken vaten kunnen een zuurtje meegeven aan de whisky – vooral wijnvaten staan hierom bekend.

Hoewel een overheersend bittere smaak zelden gewenst is, voegt bitterheid veel ‘body’ toe aan de smaak van een whisky. Een bittere smaak wordt vaak geassocieerd met de rijping op eikenhouten vaten. Te veel invloed van het hout op het destillaat leidt vaak tot een onplezierige, bittere afdronk.

Doorgaans tref je geen zout aan in whisky. Whisky is tenslotte een gedestilleerd product. Over de oorsprong van proefnotities als zeezout, gezoute karamel en zeewier zijn de meningen verdeeld. Deze smaken worden vaak toegewezen aan het gebruik van turf afkomstig uit kustgebieden en rijping in de buurt van de zee.

Hartig. Vlezig. ‘Savoury’.
Van alle basissmaken is umami de meest ongrijpbare. Deze smaak komt namelijk niet vaak geïsoleerd voor. Umami komt meestal voor in combinatie met zoet of zout. Voorbeelden zijn vlees, vis, parmezaanse kaas, zeewier, sojasaus, paddestoelen, olijven en tomaat.

Tasting Wheel

Een ’tasting wheel’ is een handig hulpmiddel om geuren en smaken te beschrijven. Bij een tasting wheel werk je van binnen naar buiten om steeds nauwkeuriger te benoemen wat je waarneemt.

Het eerste whisky tasting wheel werd in de jaren ’70 bedacht door de voorloper van het Scotch Whisky Research Institute. Charles Maclean vereenvoudigde deze tot een toegankelijke versie die vandaag de dag nog steeds veel word gebruikt door blenders en whiskyliefhebbers over de hele wereld. Zoek eens een tasting wheel bij je glas whisky en kijk hoe ver je komt!

Een voorbeeld van een whisky tasting wheel
JOUW PROEFPAKKET

Laten we het eens over jouw Bourbon hebben! Het Bourbon Whiskey Proefpakket is samengesteld om jou kennis te laten maken met een aantal verschillen binnen de categorie Bourbon. De mash bill (het graanmengsel) van Bourbon bestaat voor minimaal 51% uit maïs. Waar de andere 49% uit bestaat heeft dan ook een groot effect op de uiteindelijke smaak. Naast maïs is rogge een graan wat veel  voorkomt in Bourbon en een typische smaak afgeeft en een totaal andere smaakervaring geeft dan bijvoorbeeld tarwe. In dit proefpakket tref je dan ook twee Bourbon’s aan met relatief veel rogge, twee Bourbon’s met relatief weinig rogge en een Bourbon met een erg hoog percentage tarwe.

Wellicht is het je opgevallen dat ‘whiskey’ een extra ‘e’ bevat als we het over Bourbon hebben. Deze schrijfwijze is Amerikaans en passen we toe omdat Bourbon zijn oorsprong heeft in de Amerikaanse staat Kentucky. Later zijn ook de Ieren deze schrijfwijze toe gaan passen om hun Ierse-stijl whisky te differentieren van de Schotse single malt. Het goed uitgangspunt is om ‘whisky’ als standaardvorm te gebruiken en ‘whiskey’ alleen te gebruiken voor Amerikaanse of Ierse whisky.

De oorsprong van Bourbon vind je dus in de Verenigde Staten en volgens de Amerikaanse wet moet Bourbon aan een aantal eisen voldoen om de naam ‘Bourbon’ te mogen dragen. Zo moet het graanmengsel niet alleen voor 51% uit mais bestaan maar is een rijping van minimaal twee jaar op gloednieuwe eikenhouten vaten wettelijk verplicht. Je zal dus geen Bourbon vinden die (zoals veel Schotse whisky) volledig op sherryvaten heeft gerijpt. Tot slot mag Bourbon volgens de Amerikaanse wet tot maximaal 160 proof (80% ABV) gedestilleerd worden en dient de white dog (ongerijpte whisky) tussen de 110 en 125 proof (55-62.5% ABV) te zijn tijdens het afvullen van een vat.

Omdat een watermolecuul kleiner is dan een ethanolmolecuul gaat deze makkelijker door het vat naar buiten. Daardoor is het mogelijk dat het alcoholpercentage van whisky stijgt tijdens de rijping. De Schotse dunnage warehouses zijn doorgaans laag en hebben een vochtige vloer terwijl Amerikaanse whiskymagazijnen vaak erg hoog en dus droger zijn. Hierdoor kan minder vocht van de grond de whiskyvaten in. Op deze manier kan een cask strength bourbon wel degelijk sterker zijn dan 125 proof (62.5% ABV).

Elijah Craig Small Batch

 • Destilleerderij: Heaven Hill Distillery
 • Leeftijd: NAS (No Age Statement)
 • Land: Amerika
 • Stijl: Low rye Bourbon
 • Alcoholpercentage: 47%

Eagle Rare 10

 • Destilleerderij: Buffalo Trace Distillery
 • Leeftijd: 10 jaar
 • Land: Amerika
 • Stijl: Low rye Bourbon
 • Alcoholpercentage: 45%

Four Roses Small Batch

 • Destilleerderij: Four Roses
 • Leeftijd: NAS (No Age Statement)
 • Land: Amerika
 • Stijl: High rye Bourbon
 • Alcoholpercentage: 45%

Bulleit Bourbon

 • Destilleerderij: Bulleit Distilling
 • Leeftijd: NAS (No Age Statement)
 • Land: Amerika
 • Stijl: High rye Bourbon
 • Alcoholpercentage: 45%

Larceny Straight Bourbon

 • Destilleerderij: Old Fitzgerald Distillery
 • Leeftijd: NAS (No Age Statement)
 • Land: Amerika
 • Stijl: Wheated Bourbon
 • Alcoholpercentage: 46%
TOT SLOT

We hopen dat je van jouw whisky geniet en dat dit proefpakket je iets leert over de wondere wereld van whisky. Het zou ons en andere (toekomstige) whiskyliefhebbers enorm helpen als je jouw ervaring wilt delen op TrustPilot door hier te klikken. En natuurlijk horen we op onze socials graag welke whisky jouw favoriet is!