* deze pagina is geoptimaliseerd voor weergave op mobiele telefoon.

Welkom in de wereld van rokerige whisky.

Gaaf! Je staat aan het begin van een prachtige reis door het whiskylandschap. De Whisky Academie doet niets liever dan mensen nieuwe smaken laten ontdekken. We zijn vereerd jou hierbij te mogen helpen!

Voor we het over de whisky gaan hebben willen we je een paar tips meegeven om het maximale uit jouw proeverij te halen.

Drink je whisky zoals jij er het meest van geniet

De enige juiste manier van whisky drinken is de manier waarop jij er het meest van geniet. Het is tenslotte jouw whisky! Laat je dus niet gek maken door mensen die zeggen dat iets ‘moet’.

EEN OPMERKING OVER HET GLAS

Idealiter kan je de kleur van de drank goed zien en loopt de hals taps toe. Zo blijft de geur van de drank goed gevangen in het glas. Een Glencairn-glas is hiervoor erg geschikt, maar overweeg ook eens een klein wijnglas, of een cognacglaasje.

DE VIJF BASISSMAKEN

Zoet staat voor suiker. Suiker staat voor energie. Evolutionair gezien is het dus niet gek dat we van zoetigheid houden. Daarom is laagdrempelige whisky vaak zoet en zacht. De andere basissmaken hebben vaak een prominentere plek in complexere, uitdagendere whisky.

Bij whisky zal je niet snel aan een zure smaak denken. Toch begint elke whisky als een zuur bier. Tijdens de fermentatie worden alle suikers namelijk omgezet in alcohol en bijproducten, zoals melkzuur. Na het destilleren blijft weinig van de zure smaak over, maar ook eiken vaten kunnen een zuurtje meegeven aan de whisky – vooral wijnvaten staan hierom bekend.

Hoewel een overheersend bittere smaak zelden gewenst is, voegt bitterheid veel ‘body’ toe aan de smaak van een whisky. Een bittere smaak wordt vaak geassocieerd met de rijping op eikenhouten vaten. Te veel invloed van het hout op het destillaat leidt vaak tot een onplezierige, bittere afdronk.

Doorgaans tref je geen zout aan in whisky. Whisky is tenslotte een gedestilleerd product. Over de oorsprong van proefnotities als zeezout, gezoute karamel en zeewier zijn de meningen verdeeld. Deze smaken worden vaak toegewezen aan het gebruik van turf afkomstig uit kustgebieden en rijping in de buurt van de zee.

Hartig. Vlezig. ‘Savoury’.
Van alle basissmaken is umami de meest ongrijpbare. Deze smaak komt namelijk niet vaak geïsoleerd voor. Umami komt meestal voor in combinatie met zoet of zout. Voorbeelden zijn vlees, vis, parmezaanse kaas, zeewier, sojasaus, paddestoelen, olijven en tomaat.

Tasting Wheel

Een ’tasting wheel’ is een handig hulpmiddel om geuren en smaken te beschrijven. Bij een tasting wheel werk je van binnen naar buiten om steeds nauwkeuriger te benoemen wat je waarneemt.

Het eerste whisky tasting wheel werd in de jaren ’70 bedacht door de voorloper van het Scotch Whisky Research Institute. Charles Maclean vereenvoudigde deze tot een toegankelijke versie die vandaag de dag nog steeds veel word gebruikt door blenders en whiskyliefhebbers over de hele wereld. Zoek eens een tasting wheel bij je glas whisky en kijk hoe ver je komt!

Een voorbeeld van een whisky tasting wheel

Laten we het eens over jouw whisky hebben! Het Rokerige Whisky Proefpakket is samengesteld om jou de verschillende nuances in rokerige whisky te leren kennen. In dit proefpakket tref je vijf verschillende whisky’s die niet alleen de typische rooksmaak bevatten, maar dit ook combineren met andere eigenschappen zoals ‘ziltig’ of ‘medicinaal.

Maar waar komt de rokerige smaak in whisky eigenlijk vandaan? Elke druppel whisky begint als gerstkorrel. Deze gerstkorrels worden nat gemaakt zodat deze gaan ontkiemen. Hierbij wordt het zetmeel in de korrel omgezet in suikers, die vervolgens vergist worden tot alcohol. Het proces van ontkiemen moet gestopt worden omdat de ontstane suikers anders gebruikt worden voor de groei van een nieuwe aar gerst. Om het kiemproces te stoppen wordt de gerst gedroogd met hete lucht. Hier werd vroeger een traditionele brandstof voor gebruikt: turf.

Turf (in het Engels Peat) is in feite gedroogde veengrond en bestaat uit afgebroken plantaardig materiaal. Deze plaggen aangedrukte compost werden vroeger veelvuldig afgegraven of gestoken en op legakkers te drogen gelegd. Eenmaal gedroogd werd dit gebruikt als brandstof in het huishouden, maar ook op industriele schaal. Wanneer turf als brandstof wordt gebruikt om de gerst te drogen, geeft de turfrook haar typische rokerige smaak aan de mout die zelfs na destillatie en houtrijping nog aanwezig is in je glas whisky.

Onder het rokerige karakter van whisky ligt een basis van gedestilleerde spirit met het karakter van de destilleerderij. Dit kan varieren van bloemig tot vlezig, fruitig tot muffig, en maakt samen met de turfrook en de rijping op houten vaten de unieke aroma’s in je glas. Met het Rokerige Whisky Proefpakket stellen we je graag voor aan een vijftal interessante smaakcombinaties.

Highland Park 12

  • Destilleerderij: Highland Park
  • Leeftijd: 12 jaar
  • Regio: Orkney, Schotland
  • Stijl: Rokerig, zoet en toegankelijk
  • Alcoholpercentage: 40%

Caol Ila 12

  • Destilleerderij: Caol Ila
  • Leeftijd: 12 jaar
  • Regio: Islay, Schotland
  • Stijl: Rokerig, ziltig, gebalanceerd
  • Alcoholpercentage: 43%

Talisker 10

  • Destilleerderij: Talisker
  • Leeftijd: 10 jaar
  • Regio: Skye, Schotland
  • Stijl: Rokerig, bloemerig, maritiem
  • Alcoholpercentage: 45,8%

Laphroaig 10

  • Destilleerderij: Laphroaig
  • Leeftijd: 10 jaar
  • Regio: Islay, Schotland
  • Stijl: Rokerig, zeewier, medicinaal
  • Alcoholpercentage: 40%

Ardbeg Ten

  • Destilleerderij: Ardbeg
  • Leeftijd: 10 jaar
  • Regio: Islay, Schotland
  • Stijl: Rokerig, barbecue, complex
  • Alcoholpercentage: 46%
TOT SLOT

We hopen dat je van jouw whisky geniet en dat dit proefpakket je iets leert over de wondere wereld van whisky. Het zou ons en andere (toekomstige) whiskyliefhebbers enorm helpen als je jouw ervaring wilt delen op TrustPilot door hier te klikken. En natuurlijk horen we op onze socials graag welke whisky jouw favoriet is!