Hoe het allemaal begon

whisky flessen

Hoe het allemaal begon

Het had liefde op het eerste gezicht moeten zijn

De avond was nog jong maar na acht bier waren Evert en zijn vrienden wel toe aan iets anders. Jeroen stond vastberaden op en liep naar de bar. Hij kwam terug met een aantal glazen gevuld met whisky. Evert keek toe hoe het glas voor hem neer werd gezet. De glazen werden geheven en meteen had Evert door dat hij een veels te grote slok had genomen. Met vertrokken gezicht dwong hij de drank door zijn keel. Was dit nu de godendrank uit de films Lost In Translation, Skyfall, Inglorious Basterds en American Pie?

Waarom veel mensen een verkeerde start maken in de wereld van whisky

Het verhaal hierboven is niet waargebeurd, maar ik heb veel vrienden die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt. De verkeerde whisky op het verkeerde moment, of in de verkeerde setting. Misschien wat onbezonnen de eerste slok genomen. Een adje of shotje genomen. Wellicht niet de optimale manier om de geur, kleur en smaak van whisky te beleven. Maar eerlijk is eerlijk: zo onwetend zijn we allemaal begonnen.

Het whiskylandschap ontdekken

Water. Graan. Gist. Een houten vat. Geduld. Het klinkt zo simpel, en dat is het ook. Tot de fles open gaat. Onder de verradelijke eenvoud van whisky gaat een enorme varieteit aan smaken en ervaringen schuil. Men zegt dat het spectrum aan smaken van whisky net zo breed is als dat van alle rode en witte wijnen bij elkaar. Smaken verschillen en ze veranderen ook geregeld. Je palet ontwikkelt zich door de jaren heen. Als jij een zwaar geturfde, rokerige Islay voor je neus krijgt terwijl je een zachte Highland prefereert, dan begin je jouw whiskyreis met een 1-0 achterstand en raak je – zoals Evert – misschien nooit meer een whisky aan.

Met maten drinken

Ik vind het mooi om mensen bij de hand te nemen op hun ontdekkingstocht door het whiskylandschap. Graag schotel ik een whisky voor waarvan ik weet dat deze dicht tegen iemand zijn of haar voorkeur aan ligt, maar waar ook iets aan te ontdekken valt – bijvoorbeeld een leuke cask finish. De balans bewaren tussen het bekende en het verkennen van nieuwe smaken en stijlen.

Idealiter heb je een goede vriend met veel whiskykennis en een grote collectie open flessen. Iemand die jou met alle tijd en liefde wegwijs maakt in de wereld van whisky. Als je wil beginnen met het drinken van whisky is er niets wat zo’n ervaring overtreft: voorzichtig ruiken aan je glas, de stilte tijdens de slok… En een grote glimlach als je iets nieuws hebt ontdekt. Ik hoop dat ik dat moment nog vaak mee mag maken.

Een reis zonder einde

Elke whiskydrinker maakt een reis door het whiskylandschap. Er is genoeg whisky op aarde om een leven lang onderweg te blijven. De vertrouwde smaken aan de linkerkant, de onbekende smaken aan de rechterkant van de weg, klaar om ontdekt te worden. Het is een reis waarbij het onderweg zijn zéker beter is dan de eindbestemming bereiken.

Of je nu net vertrokken bent of al een idee hebt welke richting je op loopt, blijf je eigen whiskyvoorkeuren verkennen. Leer smaken en geuren herkennen en beschrijven. Deel met vrienden. Blijf ontdekken wat je lekker vindt. Kijk eens rond op deze blog en als het iets voor jou is; bestel een proefpakket. De Whisky Academie helpt je graag op weg.